Skidåkning

Skidåkning innebär att transportera sig (på snö) på skidor. Benämningen används både allmänt och i samband med tävlingar. Moderna skidor och tillhörande utrustning är anpassade efter olika åkstilar. Man skiljer framförallt mellan längdåkning, alpin utförsåkning, freestyleåkning och telemarksåkning. I Borgafjäll är det goda möjligheter att åka skidor.

Skidor användes i Norden och Sibirien redan på forntiden och var ett nyttigt hjälpmedel vid jakt och förflyttning. Arkeologiska fynd från Kalvträsk tyder på att skidor har kommit till användning långt innan hjulet uppfanns.

På nyare tid har de flesta polfarare använt skidor för att ta sig till målet. Skidor används ofta för rekreation, träning och tävling.
Traditionellt gjordes skidor av trä, gärna hickory och stavarna gjordes av bambu med läderhandtag och remmar. Pjäxorna var kraftiga läderskor (ofta kallade skidstövlar) med kraftiga sulor. Bindningarna var enkla läder- eller trästroppar som man fäste över hälen och vristen.

Senare kom Kandahar-bindningen med tåfäste av metall och metallfjädrar längs skon och runt hälen. Liknande bindningar används fortfarande av militären och vid telemarksåkning. Senare kom den så kallade Rottefella-bindningen som var en ren tåbindning. Denna är vidareutvecklad till dagens bindningar.

Längdåkning, längdskidåkning eller skidlöpning kallas skidåkning över längre sträckor i varierande terräng. Längdskidåkning är populärt framförallt i norra Europa men utövas i de flesta europeiska länder med snö. På senare år har idrotten blivit mer och mer populär även i Kanada, USA, Japan och Kina.

Längdskidåkning hör till de nordiska skidgrenarna dit även backhoppning och nordisk kombination ingår. I Norge, Sverige, Finland och Ryssland är längdåkning en folksport.

Skidåkning i tävlingssammanhang utvecklades under 1800-talet i bland annat Norge och Sverige, två länder där skidor använts som transportmedel på snö i hundratals eller tusentals år. Det första offentliga skidloppet i Norge genomfördes 1843 i Tromsø, och den första skidtävlingen i Sverige arrangerades sannolikt 1877 (en skoltävling i Sundsvall). 1884 arrangerades Nordenskiöldstävlingen, en av världens första större skidtävlingar, med start och mål i Jokkmokk och över en sträcka på 22 mil.

Källor:
Wikipedia

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.