Borgafjälls vädersida

Om denna väderstation:
Davis Vantage Pro2™ Plus är för den professionelle användaren som vill ha det bästa som finns på marknaden. Davis Vantage Pro2™ är en komplett väderstation med display och givare som visar lufttryck, temperatur, luftfuktighet, nederbörd, vindriktning, vindhastighet, kyleffekt, daggpunkt, värmeindex, uv- och solstrålning, diagram och väderprognos.

Davis Wireless Vantage Pro2™ Plus har en inbyggd 24 h fläkt. Den har också en ”Värmare för Regnmätare”. Den används med för att mäta underkylt regn eller fukthalten i snöfall (eftersom snön smälter i tratten). Passar utmärkt till nordiskt klimat som ett komplement till snömätning. Och en WeatherLinkIP™ för att kunna ge tillgång till alla väderdata på Internet.

Denna modell har DAVIS patenterade 24-timmars fläkt/strålskydd för maximal noggrannhet av temperatur och luftfuktighet. En motordriven fläkt drar ett konstant luftflöde genom sensorkammaren vid 500 fot per minut (2,5 m/s). På natten, när effekterna av strålning är mindre, kör soldriven modell på batteri och luftflödet saktar till 280 fot per minut (1,4 m/s).

Den här vädersidan är unik för Borgafjäll. De programvaror som är inköpt är specialbeställda så att prognoserna som genereras är exklusivt gjorda för Borgafjäll (med många års insamlade väderdata från min egen väderstation som grundmaterial).

Varje väderprognos som görs beräknas efter väderdata från min egen väderstation i Borgafjäll tillsammans med flera och många externa parametrar som är inbyggda i programvarorna.

Alla prognoser genereras med automatik 4 gånger/dygn.

Se detaljerade väderprognoser här »
Se ”live väder” här »

För den vädernyfikne finns även rapporter statistik, rekordastronomi.

Läs även om vädervarningar! »

Bilden till höger är en genomskärning som visar hur luftströmmen rör sig igenom strålningsskyddet. Fläkten ser till att dra in luft genom de utrymmen där bland annat sensorerna för temperatur och luftfuktighet sitter. Luftströmmen går även mellan de väggar som omger sensorerna och ser till att förhindra att solstrålningen värmer upp ytterväggarna.

I avlägsna norra eller södra breddgrader, eller i områden med längre perioder av tunga molntäcke, kanske det inte finns tillräckligt med solljus för att driva fläkten eller ladda batteriet under vintern. Eftersom nivån av solljus går ner, behovet av fläkt aspiration minskar också.

Borgafjälls vädersida finns registrerad bl.a. hos:

www.wxsim.com 
​saratoga-weather.org
www.europeanweathernetwork.eu
www.vackertvader.se

Borgafjälls vädersida
Väderkuriosa
Väderkuriosa

Väderstationens geografiska placering ​koordinater:

WGS 84 (lat, lon):
N 64° 49.932′, E 15° 2.008′

WGS 84 decimal (lat, lon):
64.83219°, 15.03346°

RT90:
X 7192227, Y 1463378

SWEREF99 TM:
N 7189753, E 501588

Platsinfo: Borgafjäll
Västerbotten, 530 m.ö.h

24 timmars fläkt
Davis Wireless Vantage Pro2™ Plus med 24 h fläkt

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.