Tunnbrödsbakning

Många av de som på 1800-talet flyttade in till bygden kom från ”bondetrakter”, dvs. från trakter där man sedan sekler odlat spannmål/brödsäd, såsom vete, råg och korn. Givetvis försökte man sig på detta också i vår bygd, men ofta måste man i början av nybyggestiden förlita sig på att få tag på dessa produkter genom den byteshandel, som var en viktig del i försörjningen i detta ”gränsland”.

Fynden av kvarnstenar talar dock för att man ganska tidigt försökte sig på att odla spannmål. Många skildringar talar om att man bakade bröd på stenhällar, i öppna spisar, i bakugnar i kök, i särskilda bagarstugor och åtminstone från början av 1940-talet i bakugnar i källare i nybyggda hus. På fotot ser vi Dagmar (född i Avasjö) och Ture Norman framför en bagarstuga i Avasjö.

Foto: 1950-tal

Text: Elof Näslund

Tunnbrödsbakning i Borgafjäll
Tunnbrödsbakning i Borgafjäll

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.