Turistpionjärer

De första som etablerade organiserat turistmottagande i bygden var Brita och Oskar Sjökvist, som här ses på bild i sitt kök på äldre dagar. Brita var född 1888 och Oskar 1880. Formellt stod Britta som ägare till Sjökvists gård, så småningom namnändrad till Avasjö Turisthem och senare till Borgafjällens Turisthem. Gästliggaren för turisthemmet omfattar åren 1927-1970. Elström kom till bygden först i december 1949 vilket innebar, att den betydande turistverksamhet som makarna Sjökvist fram till dess stod för inte hade något stöd av elspis, kyl och frys, diskmaskin, tvättmaskin, dammsugare, vatten och avlopp.

Dessa fakta låter oss ana den arbetsbörda, som turistverksamheten innebar. Och kosthållet hade en verkligt lokal förankring, med mjölk, kött och ägg från den egna djurhållningen, jakt och bärplockning i skogen, fiske i Avasjön och Borgasjön och egen potatisodling. Ett synnerligen bra matförvaringställe hade man i gårdens jordkällare.

Foto: omkring 1960

Text: Elof Näslund

Turistpionjärer i Borgafjäll
Turistpionjärer i Borgafjäll

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.