Till skolhemmet?

T.o.m. 1928 måste barn på trakten som gick i skolan i Risbäck eller andra byar, t ex i Avasjö, Båtas, Rissjö och Sörfors inkvarteras i respektive bys gårdar, om de nu inte råkade bo där. Detta gällde också lärarna, då det ej fanns särskilda lärarbostäder. 1929 togs skolhemmet i Risbäck i bruk. Hemmet var i bruk till 1963.

Några särskilda skolskjutsar till skolhemmet fanns ej under hemmets hela existens, utan barnen fick åka med postbussen. Barnen fick som regel åka ensamma till skolhemmet, dvs. utan sina föräldrar. Under många år kunde de inte åka hem annat än till de ordinarie skolloven; ”pärlov”, jullov, sportlov och påsklov. Föräldrarna fick själva bekosta bussresorna.

Ovanstående foto från ca 1950 får symbolisera bussresorna till skolhemmet, fast det egentligen är starten på en skolresa. Chaufför är Olle Rolandsson (Post-Olle). Barnen och övriga passagerare är oidentifierade.

Till skolhemmet?
Till skolhemmet i Borgafjäll

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.