Sveriges dyraste potatisland

Då Borgasjön reglerades omkring 1950 försvann en stor del av Linnea Näslunds odlade mark under vatten. Linnea accepterade inte Vattenfalls erbjudande om ersättning utan ville ha annan foderproducerande mark i stället. Och Vattenfall blev nyodlare

Man röjde skog, bröt stubbar och stenar och harvade på Borgahemmanet. Under denna ”nyodlingstid” utökade Linnea sin kreatursbesättning, som krävde mera hö, som Vattenfall fick betala. Hon sålde också gödsel till Vattenfall.

Då det växte klent på nyodlingen gav Vattenfall upp sin agrara verksamhet och ersatte Linnea för den förlorade åkermarken till en summa som överskred hennes ursprungliga krav. Därefter lade Linnea ner sitt jordbruk för att satsa på turistnäringen. Här ser vi Linnea vid den stenmur, som omgärdade nyodlingen. Vattenfalls nyodling kallades på sin tid för ”Sveriges dyraste potatisland”.

Foto: Gunhild Näslund, 1958

Text: Elof Näslund

Sveriges dyraste potatisland, Borgafjäll
Sveriges dyraste potatisland

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.