Snöskred vid Borgahällan

Ett enkelt träkors, ett skidpar och en stav utmärker den plats där Hans-Fredrik Jonasson i Luspen omkom i ett snöskred på Borgahällans sydostsida den 22 februari 1955. Hans-Fredrik var där för att jaga ripor och skredet utlöstes förmodligen av en älg, som löpte över fjällryggen.

Samma dag som dödsolyckan skedde invigdes Hotell Borgafjäll. Larmet gick mitt under invigningsmiddagen. Flera av invigningsgästerna, däribland landshövdingen i Västerbottens län, utrustades med hemvärnskläder och deltog tillsammans med ortsbefolkningen i räddningsarbetet. Stora eldar och stormlyktor lyste upp det stora skredområdet.

Under Sten Lindgrens (hotell Borgafjälls chef) ledning kom sökandet efter Hans-Fredrik snabbt igång. Räddningsmanskapet gick i täta led igenom skredområdet med långa björkkäppar som sondrar. Hans-Fredriks kropp återfanns i nedre ändan av skredområdet efter ca 5 timmars sökande. Det var en kall februarinatt. Hans-Fredrik, som blev 54 år, var född i Raukasjö och hade stor fjällvana. Han bodde tillsammans med sin hustru Astrid och sina föräldrar i Luspen sedan 3 år. Ca en månad efter dödsolyckan flyttade Hans-Fredriks anhöriga från Luspen.

Foto: Bengt-Erik Halin

Text: Elof Näslund

Snöskred vid Borgahällan, Borgafjäll
Snöskred vid Borgahällan, Borgafjäll

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.