Sigas pensionat

Dorotea kommun inrättade i slutet av 1940-talet ett vandrarhem, med det fantasifulla namnet ”Förläggningen i Avasjö” med Siga Isaksson som föreståndare. Därmed hade Siga fått en ingång till turistisk verksamhet. Familjen byggde ut sitt hus, ett Per-Albintorp med, förutom plats för konsumaffär i suterrängplanet, inkvarteringsrum för ca 20 personer och matsal för 25-30 matgäster. Vissa ”storhelger” kunde hon han hela tre middagsdukningar. Och all mat tillagade hon i familjens vanliga kök.

Och till skillnad från senare tiders skrytprojekt använde hon verkligen lokala råvaror, fisk från sjöarna, vilt från skogen, mjölk från lagården och lokalinköpt renkött. Av vatten från bäcken och saftextrakt gjorde hon isglass.

Sigas pensionat i Borgafjäll
Sigas pensionat i Borgafjäll

Siga bedrev sin turistverksamhet från början av 1950-talet till slutet av 1970-talet, utan att kalla sin verksamhet vid något namn; det räckte gott och väl inofficiellt med ”Sigas pensionat”.

Text: Elof Näslund

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.