Olaga jakt?

Vårvintern 1920 var Jonas Fredriksson och Per Bengtsson, Borgaluspen, på jakt efter järv på Borgahällans sydostsluttning. Då de trodde sig ha upptäckt en järvlya stack de in en klen björkstam, som de kluvit i änden för att snärja fast järven och dra ut den ur lyan. Ut kom då en ilsken björnhona, som de tvingades skjuta för att freda sina egna liv. De fann sedan två björnungar i idet.

Då björnen var fridlyst denna tid kontaktades därför landsfiskalen, som ombesörjde frakt av björnungarna till Skansen. Björnungarna som döptes till Dorotea och Vilhelmina, blev kvar på Skansen i många år. Jonas och Per friades från olaga jakt, då de ansågs ha handlat i självförsvar. Jonas, som skjutit björnhonan, fick senare 50 kronor för björnskinnet.

Olaga jakt i Borgafjäll?
Olaga jakt i Borgafjäll?

Omlastning av björnungarna skedde i Risbäck. På bilden därifrån ser vi Samuel Hansson, Högland, och Kristina Kjelldén och Jens Karlsson, Risbäck.

Text: Elof Näslund

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.