Nomader

Nils Magnusson (Nils Månscha), född 1878 och h h Kristina, född 1884. Detta par förefaller oss som goda representanter för den gamla samiska kulturen. De kom ursprungligen från Gitsfjäll men flyttade 1930 till Lappvallen, där de övertog Jon-Anders Borgströms sommarviste. Omkring 1950 flyttade de till Avasjö, först till Olle Rolandssons ”bagarstuga” och till slut till en liten stuga, som kommunen låtit uppföra öster om byn. Familjen var renägare, vilket innebar att de årligen flyttade fram och tillbaka med sina renar från fjäll till kust. Det har berättats, att de flesta av deras renar dog då de jagades av en vargflock utför ett fjällstup.

Makarna var stora individualister, vilket gjorde att de i sitt sista boende kom att bo i var sin ände av stugan, med var sin spis, med särskilda hushåll mm. I röstlängden från år 1951 har ”Nils-Månscha” fått den fina titeln ”Nomad”.

Text: Elof Näslund

Fotomontage

Nomader i Borgafjäll
Nomader i Borgafjäll

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.