Malin Tangas stuga

Den under lång tid mest omtalade personen i bygden är Malin Tanga. Hon kom 1827, som 18-årig, som piga till änkemannen Jon Ivarsson på Tangen i Blåsjön och gifte sig med denne, därav namnet Malin Tanga. Jon var 37 år äldre än Malin. Malin blev vida känd för sina många handelsresor, sin företagsamhet, sin arbetsförmåga, sin otrohet och sin påstådda trolldomskonst.

För otroheten blev hon två gånger dömd till fängelse för ”lönskaläge/horsbrott”.

Två av hennes barn, Susanna och Carl, uppnådde vuxen ålder medan fyra, som var född uä, dog som små (tre av dem var trillingar). Malin förde ett kringflackande liv tillsammans med sin älskare Jon Danielsson.

Malin Tangas stuga i Borgafjäll
Malin Tangas stuga i Borgafjäll

Efter att ha bott på flera ställen i Frostviken bosatte de sig till slut i Dabbsjö. Efter en tid där lämnade Malin Jon och flyttade till Borga där hennes dotter Susanna tillsammans med sin man Abraham Abrahamsson var de första bosättarna (1854). Malins liv har skildrats i många skrifter, senast i ”Boken om Malin” av Elsy Edvall. Malin dog i denna stuga i Borga den 26 mars 1861, därav benämningen Malin Tangas stuga. Stugan revs på 1960-talet.

Text: Elof Näslund

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.