Luftbevakningsvillan

Ett av traktens första fritidshus byggdes på Lillfjällets sydostsluttning i början av 1940-talet. Det var sju stycken delägare från Sollefteå-Kramforsområdet, som lät uppföra huset. Huset hade en gjuten källarvåning.

Något år in på andra världskriget ”konfiskerades” huset av krigsmakten, som använde den som bas för luftbevakning. Därav namnet luftbevakningsvillan. För luftförsvarets uppgift uppfördes ett litet vindkraftverk med stora batterier för elackumulering. Villan brann ner efter ett blixtnedslag i början av 1960-talet.

I villan vistades under kriget lottor, s.k. ”tornsvalor”, som hade som uppgift att spana efter och identifiera krigsflygplan och rapportera om sina iakttagelser till luftförsvarsledningen. De var ca sju kvinnor där i treveckorsperioder och de hade det mycket mörkt och ensamt, har det berättats.

Luftbevakningsvillan på Lillfjäll i Borgafjäll
Luftbevakningsvillan i Borgafjäll

I villan fanns bygdens tredje telefonförbindelse. På fotografiet ses de som uppförde ”Luftbevakningsvillan”. Stående från väster: Henry Persson, Avasjö, Hans Niklas Hansson, Storjola och Anders Näslund, Borga. Sittande arbetsledaren Erik Höglund.

Text: Elof Näslund

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.