Lill-Månke

Magnus Vigilius Fjällström (1856-1940) var född i Marsfjäll och anlade inhysningslägenheten Svansjön nordväst om Risbäck i början av 1900-talet. Han var en rätt stor renägare, men överlät renskötseln till sina söner i samband med sin etablering i Svansjön. I Svansjön ägnade han sig främst åt jordbruk, jakt och fiske. Månke blev mest känd för att han var så liten, 2 alnar, dvs. 120 centimeter. Han var gift två gånger, hans första hustru dog, 33 år gammal, efter att ha fött fem barn.

I hans andra äktenskap föddes två barn. Då Månke för andra gången blev änkling, 1932, bodde han kvar i Svansjön en vinter men flyttade sedan till en dotter i Stridsberg, varefter han flyttade till ålderdomshemmet i Dorotea. Han blev där mycket populär och omtyckt av såväl personal som medboende. På fotot ser man hur han, i Borga, blir rakad av Jonas Melander från Örnsköldsvik år 1938.

Text: Elof Näslund

Lill-Månke, Borgafjäll
Lill-Månke, Borgafjäll

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.