Klockar-Ante

Klockar-Ante, Anders Larsson flyttade 1878, 37 år gammal, från Marsfjäll till Östra Värjaren och blev ”lappdräng” hos en rik lappänka, som han kom att gifta sig med. Hans hustru dog inom kort och Anders ärvde hennes ca 2000 renar. Han gifte kort därefter om sig med en yngre lappkvinna, Sigrid, som födde honom två söner och fyra döttrar. Då han dog 1928 lär det inte ska ha funnits så mycket kvar av hans rikedom. Enligt författaren Gustav Hedenvind-Eriksson, som var Anders gudson, berodde detta på vargens härjningar i hans renhjordar men enligt bygdeforskaren Levi Johansson pga. att han blivit lurad i affärer, som han inte begrep sig på.

Att Anders kom att kallas ”Klockar-Ante” berodde på, att han under många år ledde psalmsången i Ankarede kapell. Dottern Anna, som var sjuksköterska, och hennes mor, Anders änka, dog då ett ambulansflygplan störtade vid Trappberget, Risbäck, år 1938.

Anders levde i en brytningstid mellan gammalt och nytt och sägs ha vetat mycket om gammal samisk tro.

Foto: A. Arvidsson, 1903

Text: Elof Näslund

Klockar-Ante i Borgafjäll
Klockar-Ante i Borgafjäll

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.