Husförhör i Avasjö

Husförhör var lagstadgade för församlingarnas präster från 1686 till slutet av 1800-talet. Prästen samlade vid husförhören invånarna i församlingens byar i någons hem, med uppgift att kontrollera församlingsbornas förmåga att läsa och förstå ”de heliga skrifterna” och bruket av ”salighetsmedlen”. I början av 1700-talet infördes också bokföringsuppgifter på husförhören, såsom att registrera födda, döda, in- och utflyttningar mm.

På många håll fortsatte husförhören långt efter det att den lagstadgade skyldigheten upphörde, men då med karaktär av andaktsstunder i byarnas hem.

Husförhör i Avasjö, Borgafjäll
Husförhör i Avasjö, Borgafjäll

På fotot från ”husförhör” i salen hos Sjökvist i Avasjö den 28 oktober 1946 ser vi: Främre raden: Anders och Anna Maria Kroik, Avasjö, Hans Lindgren, Brännliden och Manne Svanlund, Borga. Bakre raden: Sara Winther, Avasjö, Zakarias Zakariasson, Båtas och Märta Persson-Hagenvald, Avasjö.

Text: Elof Näslund

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.