Fattigtider

Med våra tiders mått vara alla i denna trakt fattiga i slutet av 1800- och början av 1900-talet. Men en del var alldeles skärskilt fattiga. Exempel på dessa ser vi på fotot av Mikael och Fredrika Jonsson. Mikael var från Rissjön och Fredrika från Stornäs, Vilhelmina. Detta är deras bröllopsfoto från den 21 juni 1891. Makarna var helt egendomslösa. De bosatte sig i det som kom att kallas ”Inhysningslägenheten Stenbäck”, ca en kilometer norr om Gubbsjön, alltså på en tidigare helt obebyggd plats. Där byggde de hus och började odla mark. De fick i rask takt sju barn, vilket inte var ett helt ovanligt barnantal. Men de var drabbade av sjukdom, vilket var en av förklaringarna till deras fattigdom. Mikael dog i TBC år 1906, 40 år gammal och Kristina i en okänd sjukdom 1921, 51 år gammal.

Fredrika hade då en tid varit omgift. Barnen blev inackorderade i olika fosterhem, bl.a. i Raukasjö. Fredrika blev omtalad bl.a. därför att hon förfrös sina fötter, så att de delvis fick amputeras, när hon åkte skidor över fjället till Stornäs för att besöka sin döende far. Familjens öden har skildrats av Linnea Fjällstedt i böckerna Ödeslotten och Befrielsen.

Av nybygget Stenbäck finns inget kvar, bara en glänta i skogen.

Text: Elof Näslund

Fattigtider i Borgafjäll
Fattigtider i Borgafjäll

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.