Familjebild i Raukasjö

På fotot syns andra och tredje generationens bosättare i Raukasjö. Första bosättarna var Anders och Olava Larsson, han från Ankarvattnet och hon från Blåsjön. De påbörjade nybyggnationen i Raukasjö 1841. Innan dess hade de bott sju år i Storjola, där de också var de första bosättarna. I förgrunden står Anders och Olavas son Fredrik tillsammans med sin andra hustru, Sofia. Anders första hustru dog efter att ha fött fyra barn. På fotot ser vi sönerna från båda äktenskapen och sonhustrur.

I bakgrunden från vänster: Jonas, Kajsa (Katarina), ”Syna”, Abel, Anders, Viktor, Fredrik och Kalle. Av familjens medlemmar saknas på kortet makarnas gemensamma barn Ulrika och Sofias barn från ett tidigare förhållande, Levi Johansson. De som saknas på familjebilden, Ulrika och Levi, har på var och en på sitt sätt, blivit de som fört berättelserna om Raukasjö och bygden i övrigt vidare. Ulrika som en av Sveriges främsta vissångerskor i den gamla traditionen och Levi som en mycket framstående folklivsforskare.

Text: Elof Näslund

Familjebild i Avasjö, Borgafjäll
Familjebild i Avasjö, Borgafjäll

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.