Bostadsförhållanden 1940-talet

Det fanns i slutet av 1930-talet och början av 1940-talet många unga i bygden som skulle sätta bo, men bostadsbristen var stor. Det hade praktiskt taget inte skett någon nybyggnation alls under lång tid. Unga familjer fick därför i stor utsträckning hysa in sig i gårdarnas kammare och liknande utrymmen.

När staten genomförde sitt program för bostadsbyggande i Norrland i början av 1930-talet, erbjöds möjligheter att anlägga s.k. arbetarsmåbruk på 5-7 hektar och att där bygga ”PerAlbin-Torp”. Anders och Gerda byggde ett sådant hus på arbetarsmåbruket Lillfjäll i Borga liksom Hugo och Siga Isaksson i Avasjö, Albert och Märta Nordlöf i Båtas, och Peder och Sara Winter i Solberg i början av 1940-talet.

Bostadsförhållanden 1940-talet i Borgafjäll
Bostadsförhållanden 1940-talet i Borgafjäll

Innan senare ombyggnader var husen identiska, eftersom ritningarna kom från Kungl. Egnahemsstyrelsen, som hade precisa och stränga krav för tillstånd och finansiering.

På bilden syns Anders och Gerda Näslund med barnen Elof och Donald förjulsvintern 1939 framför den stuga, ägd av Harald Persson-Hagenvald, där de hyrde ett rum och kök. Huset låg ca 10 meter norr om Hotell Borgafjälls huvudbyggnad.

Text: Elof Näslund

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.