Borgaluspen

Borgaluspen (Luspen) nedanför Borgahällan har varit bebodd sedan början av 1830-talet. Fast det bott många människor där har det aldrig varit enskilt hemman. Bebyggelsen låg på kronomark och bosättarna där har därför benämnts arrendatorer. Bebyggelsen var till en början öster om Luspbäcken men flyttades i början av 1900-talet till ett västligare och högre läge.

Till en början var Luspen fäbodvall till hemmanet Daima, och har därför också ibland benämnts Borgavall. Runt bostadshusen fanns en betydande areal odlad mark.

Luspen är ett sydsamiskt ord som kan översättas till ”utloppet från en sjö”. Namnet Luspen finns också på några andra platser i södra Lappland, som t.ex. Ransarluspen och Umanluspen.

Borgaluspen i Borgafjäll
Borgaluspen i Borgafjäll

Innan Borgadammen byggdes i slutet av 1940-talet var det båtled ända ner till Luspviken, där båtlänningen var vid den s.k. Hatt´n.
Sista bosättarna lämnade Luspen i mars 1955. På fotot syns det sista bostadshuset.

Foto: Elof Näslund, september 1959

Text: Elof Näslund

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.