Bastun vid Korpån

På initiativ av Kerstin Eriksson, som hade fritidshus i byn, bildades en bastuförening och uppfördes en bastubyggnad i rundtimmer vid stranden av Korpån. Bastun togs i bruk 1947. Ekonomiska bidrag till bygget erhölls av Dorotea kommun (500 kr) och Kungl Pensionsstyrelsen (1000 kr). Meningen var, att det skulle dras in vatten från Korpån i samband med uppförande av en planerad fritidsgård. Denna fritidsgård blev dock aldrig uppförd, varför badarna allt framgent måste doppa sig i Korpån eller rulla sig i snö i stället för att duscha.

Bastuföreningen måste årligen avge rapport om bastuanvändningen till Pensionsstyrelsen och av denna skulle framgå öppethållandetider och hur många kvinnor, män och skolbarn som använt bastun. I rapporten för år 1957 uppgav ordföranden Oskar Sjökvist följande: ”Badanläggningen har aldrig varit stängd men ingen vill bada”. Kort därefter upplöstes föreningen men bastun användes ännu många år, bl.a. av hotellets gäster. Bastubyggnaden blev sedermera ombyggd till bagarstuga.

På fotot: Kerstin Eriksson, Anna Sjökvist och Oskar Sjökvist.

Text: Elof Näslund

Bastun vid Korpån, Borgafjäll
Bastun vid Korpån, Borgafjäll

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.