Affärer

Den förste som slog sig på affärsverksamhet i egentlig mening var Roland August Amonsson, som i början av 1900-talet tog hem varor till avsalu vid sina handelsresor, bl.a. till Norge. I slutet av 1940-talet etablerade Konsum affär i Avasjö, först hos Sjökvists längst västerut i byn och slutligen hos Isakssons längst österut i byn.

Under ”anläggstiden” fanns också en affär vid Borgasjöbygget. Handelsmän i Storbäck och Högland reste under denna tid regelbundet till bygden och etablerade affär i det gröna, t.ex. vid ”Mannes lon” vid Borgasjön. I mitten av 1950-talet la Konsum ner sin verksamhet och bygden blev då utan affär i några år.

Göran Näslund startade en kiosk i Borga 1957. Han hade där en del matvaror i sitt sortiment och också bensinförsäljning (BP). 1962 flyttade Göran sin affärsverksamhet till Avasjö, till en nybyggd lokal. Därmed fick bygden ånyo en fullgod lanthandel. På fotot ser vi Gunhild och Göran Näslund i sin nystartade affär ”Görans Livs – den lilla affären som inte har allt men ordnar det mesta”.
Foto: Håkan Hopstadius, 1962.

Text: Elof Näslund

Affärer i Borgafjäll
Affärer i Borgafjäll

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.