Taggsvamp

Fjällig taggsvamp (Sarcodon imbricatus) är en svamp som är fjällig och gråbeige på översidan. Äldre svampar har mörkare ovansidor med ett större inslag av brunt. Hattens undersida är ljusare grå och har de för taggsvamparna karakteristiska taggarna. Den växer på marken i granskog, ofta i stora ringar.

Svampen är ätlig. I svampböcker rekommenderas yngre exemplar med hattdiameter under tio centimeter till stekning. Större och äldre exemplar, som ofta är beska i smaken, rekommenderas endast för inläggning. Svampen angrips sällan av larver och sniglar.

Från och med mitten av 1900-talet och fram till 1999 inbegrep artbegreppet fjällig taggsvamp även motaggsvamp (Sarcodon squamosus). DNA-studier har dock visat att det rör sig om två skilda arter. Motaggsvamp växer med tall och är till skillnad från den fjällig taggsvampen användbar för att färga garn.

Fjällig taggsvamp är Gästriklands landskapssvamp.

Källor:
Wikipedia

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.