Svidknott

Beskrivning
Svidknotten är så små (0,6-5 mm, oftast cirka 2 mm) att de utan hinder går rakt igenom myggnät och de kan efter regniga sommarkvällar uppträda i mycket stora antal. De kan då bli en plåga för människor som vistas i naturen då de kryper in i hårbotten, i öronen och vid ögonen och suger blod. Många hästar, särskilt islandshästar kan få eksem av svidknottens bett. Speciellt islandshästar som vuxit upp på Island där svidknott saknas kan få problem.

Svidknott (Ceratopogonidae) är en familj i underordningen myggor. I hela världen finns ungefär 4 000 arter. I Sverige finns drygt 50 arter. Svidknott ska inte förväxlas med knott som tillhör en annan myggfamilj.

Larverna lever antingen som predatorer på små insekter i vatten eller i fuktig jord där de livnär sig på alger och bakterier.

Det är inte alla arter som suger blod på ryggradsdjur. Vissa är så små att de kan suga ”blod” (d.v.s. kroppsvätska) på större insekter, andra lever på nektar. Somliga arter är rena rovdjur och äter insekter. Det förekommer t o m att en hona efter parning äter upp hanen.

Arter
Ceratopogon pulicaris (Linné 1758) är familjens minsta art. Arten Culicoides imicola är den främsta vektorn för djursjukdomen blåtunga.

[table “” not found /]

Källor:
Wikipedia

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.