Skapelseberättelse

I Bibelns skapelseberättelse, Genesis, sägs ”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord”. Som om detta skedde för miljonstals eller miljardtals år sedan. Men som jag, som är så lindrigt kunnig i teologiska ting förstår, är detta en förvillelse. Det har på outgrundliga vägar kommit till min kännedom, att Bibelns gamla testamente skrevs på ”gammalhebriska”, och detta språk hade inga tempusformer på sina verb, så därför skrevs allt i presens, alltså i nutid.

Så rätteligen bör det stå, ”I begynnelsen SKAPAR Gud himmel och jord. Denna språkförskjutning ger en himmelsvid skillnad; skapelsen skedde inte för jättelängesen, utan sker just nu. Skapelsen pågår alltså i denna stund. Detta betyder, att vi befinner oss mitt i skapelsen, den sker runt omkring oss i vår obegripliga värld.

Detta kan betyda, att då vi vandrar omkring i Borgafjällens natur, så ser vi skapelsen i skogarna, fjällen och sjöarna, i gräset och blommorna. Och vi har just nu den turen att se detta i sommarens prakt. Men allt det andra hör till, stormarna, regnen och snöyran.

Man kan bli en aning ödmjuk inför skapelsen, som pågår runt omkring oss.

Text: Elof Näslund

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.