Ai Weiwei och cykelinstallationer

För tre år sedan satt jag på vår altan i vår stuga i Borga. Det var mitt i en försommarnatt, solen vägrade gå ner och det var varmt och myggfritt. Då kom en man på vägen och ledde en cykel. Han stannade vid vår uppfart och vände sig mot vårt konstverk ”Färd Väg”, som består av två ihopmonterade cyklar och är installerad mellan två kasserade telefonstolpar. Han stod en lång stund och tittade på konstverket och gick sedan sakta mot det och ställde sin cykel mot en av stolparna. Så synade han konstverket noga från alla håll och mätte avstånd åt olika håll med utsträckta armar. Syntes noga läsa texten till installationen på en av stolparna. Han lät sin cykel stå och backade långsamt därifrån under hövliga bugningar. Så vände han sig om och fick syn på mig. Han syntes mig bekant.

Då såg jag det, det var ju den världsberömde konstnären och dessidenten Ai Weiwei från Beijing i Kina, som, stod där på vår uppfart. Weiwei satte ihop sina handflator och bugade vördnadsfullt. Jag gjorde likadant. Så kunde vi språkas vid på stapplande engelska hela natten på vår altan.

Weiwei var fullständigt fascinerad över konstverket Färd Väg. Han ville veta vad som stod på plakatet på telefonstolpen vilket gav en stund med tokroliga översättningar, som t.ex. för anakronismer och paradoxer. Vi skrattade mycket i den ljusa sommarnatten.

Så ville jag veta hur han hade tagit sig ut ur Kina och ända till Borga; han hade ju utreseförbud. Ja, sa han, jag gränslade bara min cykel och körde på, genom Kina, Ryssland, Finland och Sverige, och genom en ödets nyck hamnade jag här. Man kan ju inte på förhand veta vart man hamnar på livets cykelväg.

Framåt morgonen reste han sig, efter att ha bjudits på mandelpotatis, matjesill och kommunalt vatten från kranen. Så stod vi och bugade mot varandra 5-10 gånger innan han gick ner till sin cykel, gränslade den och snabbt åkte uppför berget.

Efter två år fick jag i en svensk kulturtidskrift se, att Weiwei hade uppfört en installation i Beijing i Kina, bestående av 42 cyklar. På telefon berättade han, att han ville med sin konst motsvara vad han sett i Borga. Men, sa han, ”riktigt kunde jag inte lyckas, hur skulle jag kunna göra det, då två cyklar i Borga sett mot befolkningsantalet aldrig kan överträffas av 42 cyklar i mångmiljonstaden Beijing”.

Weiwei bor kvar i Bejing, inte långt från sin cykelinstallation. Kolla gärna på internet, om ni inte tror mig.

Text: Elof Näslund

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.